PER QUÈ NO A LA MAT?


Línia elèctrica de molt alta tensió La Plana –Morella

Red Eléctrica de España projecta construir una línia elèctrica de doble circuit de 400 kV d'Almassora a Morella, creuant 17 termes municipals de la província de Castelló. Es tracta d'una línia de molt alta tensió (MAT) amb torres de més de 70 metres d'altura i una envergadura de gairebé 30 m (amb tallafocs de 50 m) i una distància mitjana entre les torres de 450 m.
El traçat proposat per Red Eléctrica afecta llocs emblemàtics de Castelló i a zones de gran interès mediambiental, travessant zones poblades sense respectar la distància mínima de seguretat actualment recomanada (1 m per kilovoltio), en este cas un mínim de 400 m a qualsevol casa habitada.

Què són les MAT?

Les línies de molt alta tensió o autopistes elèctriques NO són línies de distribució d'energia per donar servei a llars i empreses. Són línies per al transport d'electricitat a grans distàncies, per vendre els excedents d'electricitat, connectant els mercats elèctrics europeus entre si i amb el nord d'Àfrica. Les MAT són part del negoci de les elèctriques, no una necessitat social !


Quins problemes causen les autopistes elèctriques o MAT?

•   Greus danys a la salut humana. Molts estudis científics relacionen els camps magnètics de les MAT, amb el desenvolupament de leucèmia (especialment infantil), càncer de mama, de pulmó i cerebral, inmunodepresión, problemes de cor, depressió, canvis de conducta, Alzheimer, etc.
•   Sorolls constants.
•   Pèrdua de qualitat de vida per l'impacte visual i el deteriorament del paisatge.
•   Fort impacte negatiu sobre el desenvolupament turístic. Afecta a zones de gran valor mediambiental i paisatgístic i a poblacions amb un ric patrimoni arquitectònic, comprometent el desenvolupament d'activitats turístiques en estes zones.
•   Pèrdua d'usos i de valor de les propietats properes.
•   Danys a la flora, la fauna i als usos forestals. Obertura de pistes i desforestació entorn de les torres. La Sociedad Española de Ornitologia  afirma que moren anualment a Espanya 1 milió d'aus per impacte i electrocució.
•   Problemes de seguretat, accidents i incendis: l'incendi de l'Alcalatén de 2007 va ser provocat per operaris tallant una torre d'alta tensió a Les Useres.

Informes científics avalen la nostra preocupació

Desenes d'investigacions i informes oficials mostren els greus efectes sobre la salut de les línies d'alta tensió. Existixen ja sentències judicials contra instal·lacions generadores de camps electromagnètics que prenen en consideració estos estudis.
•   L'Informe Karolinska (Suècia 1992) afirma que viure a menys de 100 m d'una línia d'alta tensió multiplica per 4 les possibilitats de patir leucèmia.
•   L'Institut Nacional de Ciències de la Salut Ambiental i Instituts Nacionals de Salut i Departament d'Energia dels Estats Units (EUA 1999), constaten que l'exposició a estos camps electromagnètics és un “possible carcígen humà”, basant-se en l'evidència de l'increment del risc de sofrir leucèmia infantil.
•   Investigadors de la Universitat d'Oxford (Regne Unit 2005) relacionen un augment significatiu del risc de càncer amb la proximitat a línies elèctriques.
•   En el Bioinitiative Report, 2007 i en l'estudi realitzat per M. Kabuto i col·laboradors en 2006 (publicat en l'International Journal of Cancer) es demostra la relació entre les línies d'alta tensió i la leucèmia infantil.


Distància de seguretat a una MAT

Diversos països consideren que el passadís de seguretat d'una línia d'Alta Tensió ha de ser, almenys, d'un metre per cada kV, la qual cosa significa un mínim de 400 metres per cada costat en les línies de 400 kV.  Així ho ha establert, per exemple, l'Ajuntament de Jumilla (Múrcia). A Alemanya, una nova llei de 2007 imposa les línies elèctriques subterrànies en tots els traçats que estiguen a menys de 200 m de les cases unifamiliars i a 400 m de totes les zones urbanes o protegides.
La creació d'estos passadissos de seguretat per a les línies elèctriques ha estat reclamada pel Defensor del Poble i és norma de la Fiscalia de Medi ambient de la Comunitat de Madrid.
Al juny de 2007, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va convidar als seus països membres a prendre mesures contra les emissions de camps electromagnètics (CEM) de les línies d'alta tensió, citant la possible relació entre els CEM i la leucèmia infantil.


L'oposició a l'alta tensió

A Espanya hi ha més de 2 milions d'afectats per les MAT. La forta oposició social ja ha paralitzat alguns traçats com el d'alta tensió entre Vitòria i Castejón-Muruarte, desestimat per Red Eléctrica en 2010 per la seua afecció al medi ambient i per l'oposició social. El Tribunal Suprem també ha paralitzat projectes d'alta tensió, com el de Cantàbria al País Basc (Penagos-Güeñes) en 2010 o el d'Aragó a França en 2005.

 
Demanem

• Que s’avalue seriosament la necessitat real de les MAT.
• Que el traçat de les línies MAT seguisque els passadissos d'infraestructures existents i no afecte de cap manera al medi natural i als habitants de la provincia.
• El soterrament a les zones de major impacte paisatgístic i sobre les aus, així com en les rodalies dels habitatges i instal·lacions (com planteja l'informe de la Conselleria de Territori i Habitatge i com es ferà al Pirineu de Girona en 70 km d'una altra línia MAT)
• L'allunyament de la línia dels habitatges un mínim de 400 m.